Expeditie Robinson 2023

Niet op een doordeweekse werkdag, maar op zaterdag 2 September 2023 begon om 20:00 op RTL4 een nieuw seizoen van Expeditie Robinson. Namelijk de editie van 2023. Die speelde zich opnieuw af in het warme Maleisië 🇲🇾🥵🌴☀️

Van links naar rechts gezien, waren dit de nieuwe kandidaten van Expeditie Robinson 2023:

  • Hassan Slaby (acteur), Guido Spek (muzikant), Eva Simons (zangeres), Jochen Otten (stand-upcomedian), Krista Arriëns (presentatrice), Radmilo Soda (personal trainer), Iris Enthoven (presentatrice), Mark Baanders (verslaggever), Floris Göbel (presentator), Iris van Lunenburg (presentatrice)
  • Irene van de Laar (voormalig model), Roberta Pagnier (televisiekok), Willem Voogd (acteur), Jaimie Vaes (styliste), Maxim Froger (zanger), Roosmarijn Wind (actrice), Chelsey Weimar (model), Ilse Paulis (voormalig roeister), Armand Rosbak (acteur), Frits Wester (politiek verslaggever)

In 9 jaar tijd heeft Nicolette Kluijver altijd een oud deelnemer naast haar gehad, die een medepresentator was.

Tijdens dit seizoen, was die traditie doorbroken.

Want er kwam weer een nieuwe presentator er bij naast Nicolette. Namelijk Art Rooijakkers. Hij presenteerde begin 2022 samen met voormalig Expeditie Robinson kandidaat Geraldine Kemper, het speciale tussenseizoen van Expeditie Robinson: All Stars, dat plaats vond in Zanzibar.

Helemaal nieuw was Robinson niet voor Rooijakkers. Maar deze keer was hij echt nieuw, doordat die de reguliere versie ging presenteren. Art was ook te horen als voice-over, van dit survival-programma. Een leuk weetje is dat Nicolette en Art allebei een deelnemer zijn geweest, in het spelprogramma Wie is de Mol? Kluijver tijdens seizoen 8 in Mexico en Rooijakkers in seizoen 11 in El Salvador en Nicaragua. Na zijn deelname heeft Art dat populaire spelprogramma, zelf ook gepresenteerd van 2012 t/m 2018.

Samenvatting

De eerste aflevering was op 2 September 2023 te zien. Twee trucks reden met de mannen en vrouwen gescheiden van elkaar, naar een haven toe. Daar stonden rugzakken klaar. In vier groepen van vijf moesten de jongens en meiden, instappen in een bootje. Er moesten kokers meegenomen worden, die pas geopend mocht worden als ze op zee waren.

In de kokers zaten blauwe en rode stenen. Daar werd ook de indeling duidelijk van Team Blauw en Rood. Bij aankomst werden de gekleurde groepen, met elkaar herenigd. In iedere groep zaten 10 deelnemers.

Blauw bestond uit Roberta, Iris van Lunenburg, Mark, Jochen, Ilse, Jaimie, Krista, Hassan, Willem en Maxim 🔵 En bij rood waren dat Frits, Iris Enthoven, Floris, Radmilo, Irene, Guido, Eva, Roosmarijn, Armand en Chelsey 🔴

De openingsproef stond op het punt van beginnen.

Het team dat zegevierde, kreeg een fruitkist mee met lekkere soorten fruit 🍍

In het water waren kisten, waar puzzelstukken in zaten, die opgelost moesten worden op een tafel. Op een platform moest getrokken worden aan een touw. Dat was nodig zodat iemand een sleutel kon pakken, die nodig was om de kist met stukken puzzel te openen.

Na het oplossen van de cijferpuzzel, moest de juiste code ingevoerd worden. Daarna moest er vuur worden gemaakt en een touw worden doorgebrand. Als dat gebeurt was, dan kon de fakkel in vlam worden gezet.

Het ging gelijk op tussen deze groepen. Rood lag halverwege zelfs voor op blauw. Maar doordat Jaimie de wok die hoog hing, als eerste in vlam had gezet, was het Team Blauw die deze openingsproef won.

De blauwe groep kreeg naast vers fruit, ook een bouwpakket mee om een slaapplaats mee te maken. Helemaal ongeschonden kwam dit team niet uit de strijd, want Hassan raakte tijdens deze proef, met z’n linker elleboog ergens tegen aan. De acteur merkte er aan, dat hij veel pijn had.

Aan het eind werd duidelijk wat voor kampen deze groepen werd. Team Blauw werd Kamp Zuid en Team Rood werd Kamp Noord. Toen deze nieuwe teams aankwamen op hun eiland, ging een ieder aan de slag, met het maken van een slaapplek.

Art en Nicolette waren aangemeerd, die voor de kampen een brief en een koker hadden.

De groepen moesten twee leden aanwijzen, die voor het team een belangrijke keuze moesten maken.

Want de kampen waren te klein voor 10 personen. Bij Zuid maakten Krista en Willem die beslissing, wat Frits en Chelsey deden bij Noord. Binnen tien minuten moest de keuze gemaakt zijn.

Na die tijd waren de beslissingen genomen. Kamp Zuid stuurde Iris van Lunenburg weg. Terwijl Eva het slechte nieuws kreeg te horen van Kamp Noord. De vraag was of de expeditie voor Eva en Iris ook echt voorbij was?

Een dag later op zondag 3 September, vond de tweede uitzending plaats, in nog niet eens een dag tijd. Iris van Lunenburg en Eva kwamen beiden terecht op afvallerseiland. Hun avontuur was nog niet afgelopen, wat in een brief duidelijk werd. Want de meiden, konden nog terugkomen in het spel. Bij de tweede brief die door de dames werd voorgelezen, stond er in dat er twee immuniteitsmunten ergens verstopt zaten. Later bleek Eva de eerste daarvan, te hebben gevonden.

Hassan bleek nog meer last te hebben gehad, van z’n zere elleboog. Een aantal artsen kwamen bij hem langs. Nadat de medici hem had nagekeken, besloot hij om zelf op te geven. Aan zijn kamp vertelde Hassan het, dat die ging opgeven, waardoor hij de eerste afvaller werd.

Kamp Noord en Zuid gingen tegen elkaar strijden, in de allereerste immuniteitsproef. Van grote blokken moest een trap gemaakt worden. Het water dat in de zee in een platform zat, moest er uit worden uit gehaald.

De bedoeling was om water in een reservoir te doen, waarmee dat omhoog ging.

Door middel van bamboestokken, kon het water er doorheen stromen.

Omdat Hassan weg was uit Zuid, moest Noord het met een persoon minder doen in deze proef. Zeer kort overleg was daar voor. Irene besloot om langs te kant te staan. Zelf konden de kampen in het water, ook nog zakjes meenemen, die aan een ladder hingen. Acht stuks waren dat. Namelijk immuniteitsmunten, extra stemmen, niets of de Peluwang-munt. Laatstgenoemde was nieuw in het spel, doordat het een kans kan geven op de eilandraad.

Beide teams lieten de kisten met elkaar, rollen naar het platform. Bij Kamp Noord was afgesproken, dat steeds iemand een zakje ging halen. De overigen lieten het water van meerdere stokken, in één keer in de bak laten lopen. De groepen hadden allebei een verschillende strategie. Want Kamp Zuid liet het water lopen van de bamboeleiding, wat soms maar een straaltje was.

Door tactiek won Noord deze eerste proef. Drie teamleden hadden een zakje bemachtigd, namelijk Floris, Iris E en Roosmarijn. Bij de eerste twee, bleek het dat niets waard te zijn. Roosmarijn had de Peluwang-munt.

Kamp Zuid was het eerste team, dat naar de allereerste eilandraad van dit seizoen ging. Er ging iemand weggestemd worden, maar wie? Aan het einde van de raad had Mark de meeste stemmen z’n naam staan. Voor hem was het programma nog niet voorbij, want hij ging naar het eiland waar Iris van Lunenburg en Eva verbleven.

De derde aflevering was op 10 September. Mark ging Eva en Iris vergezellen op afvallerseiland. Deze twee meiden moesten tegen elkaar dueleren. Een lange rij van dominoblokken moest omver komen, waarbij de laatste terecht moest komen in de wok. De winnaar ging terug naar de expeditie en de verliezer bleef op het eiland van de afvallers. Het was bij Eva wiens steen als eerste in de wok kwam. Ze kwam terug in het spel en mocht zich aansluiten bij Zuid. Iris verloor en bleef bij Mark.

Kamp Noord en Zuid gingen de tweede immuniteitsproef spelen.

Bijlen waren daarbij in de hoofdrol 🪓 Diverse hindernissen waren er.

Zoals over een bak heen lopen. Zand weggraven en onder een tunnel kruipen. Een houten brug bouwen, waaraan balken moesten bevestigd worden. De bijlen ergens op leggen. Op hoogte aan een touw trekken, waardoor het een rek werd van touwen. Voor enkele onderdelen, was daar slechts 40 seconden de tijd voor.

Met de bijlen moest gegooid worden, naar een platform waar gekleurde glazen ramen op stonden. Als die goed stuk werd geslagen, dan ging daar achter een kleur vlag omlaag. Vijf stuks moesten er omlaag gaan. Het team dat het als eerste allemaal gedaan had, won deze proef.

Opnieuw moest Noord het met een speler minder doen. Vanwege teambelang offerde Irene zich voor de tweede keer daar voor op. Al snel werd duidelijk dat Maxim erg goed was, in het gooien van bijltjes. Nodig was het wel om de touwen te blijven vasthouden van het rek, die hoger of lager kon gaan voor het gooien.

De zege ging naar Zuid. Voor Kamp Noord ging er een eilandraad komen, hun eerste. Bij die groep vonden zij, dat Frits weggestemd moest worden. De heren besloten dat een ieder voor zichzelf stemde, zonder een afspraak met iemand te hebben.

Zoals verwacht ging de raad tussen Irene en Frits, als het ging om de stemmen. Toch was het Irene op wie het meest gestemd werd. Bij het horen over afvallerseiland vroeg ze eerst als zij niet wilde. Maar toen er werd gezegd om een brief mee te nemen, bleef Irene voor zich uit staren. Wilde ze de expeditie toch verlaten?

Het was inmiddels de zesde uitzending. Beide kampen hadden op hun eiland een brief gevonden. Daarin stond beschreven, om een evenwichtig persoon uit te kiezen. Het bleek hierbij te gaan, om de welbekende mix. Want sommige leden, gingen verhuizen naar een ander kamp 🔁

De evenwichtige kandidaten die gekozen werden, waren Chelsey en Ilse. Deze meiden mochten bepalen wie in welk team terecht kwam. Wel stelde Nicolette steeds voorwaardes. Om en om mocht steeds bepaald worden. Maar dat ging er wel om, dat er iemand van een andere groep, in dat kamp moest gaan zitten, of uit hetzelfde team, of een man of vrouw uit een ander of dezelfde groep.

Dit is uiteindelijk de vernieuwde samenstelling geworden van de kampen:

  • Noord: Chelsey, Radmilo, Maxim, Floris, Krista, Eva, Jaimie.
  • Zuid: Ilse, Willem, Armand, Iris, Jochen, Guido en Roberta.

Eva vertelde aan Krista dat ze op afvallerseiland, een immuniteitsmunt had gevonden.

Bij de eilandraad ging Eva haar munt inzetten, nadat Art vroeg wie dat wellicht in bezit kon hebben.

Een slim besluit was het, dat de zangeres heeft gedaan. Want de 5 stemmen die voor haar waren bedoeld, vervielen daarmee. De raad eindigde met een gelijk aantal stemmen, namelijk 1 voor zowel Floris en Chelsey.

Omdat het gelijk eindigde, namen Chelsey en Floris het tegen elkaar op in een duel op de eilandraad. De winnaar mocht blijven in Kamp Noord en de ander ging naar het eiland van de afvallers. Floris won het van Chelsey, waarbij hij in z’n team bleef en zij naar afvallerseiland ging.

De achtste aflevering was op 15 Oktober. Eva had bij de vorige aflevering opnieuw de meeste stemmen, bij de raad gekregen. Dat hield in dat ze weer ging, naar de eiland van de afvallers, waar Mark en Irene waren.

Nicolette had voordat de proef begon, goed nieuws voor de kampen. Want de samensmelting was in zicht. Bij dit spel moesten houten blokken, die diverse vormen hadden, uit het water gehaald worden. Als die op land waren, moesten die in stalen stellages worden gezet.

Dat ging te werk door in een soort wip te zitten, die heen en weer ging. In het midden zat een stuurmechanisme, waaraan gedraaid kon worden. Mocht een team winnen, maar een vorm niet goed zitten, dan ging de winst verloren.

Omdat Kamp Zuid met twee leden te veel zat, moesten er twee aan de zijkant staan. Na overleg weden dat Iris en Roberta. Met zoveel vijf spelers in Zuid en Noord begon de immuniteitsproef. Gelijk ging het op in het begin. De kandidaten besloten om de blokken naar het land te gooien.

Een goede communicatie had Kamp Zuid met een ieder. Doordat het prima ging in die groep, won dat kamp de laatste immuniteitsproef.

Bij Noord was Maxim als leider aangewezen. Niemand van zijn team, luisterde naam hem. Dat zorgde ervoor, dat deze groep weer verloor.

Op afvallerseiland gingen Eva en Irene het tegen elkaar opnemen, voor een langer verblijf in de expeditie. De dames moesten een schuifpuzzel in elkaar gaan zetten, van de cijfers 1 t/m 5. In volgorde moest dat staan, door middel van de rijen en kleur. De bovenste moest groen zijn, de middelste rood en onderaan geel. Na veel te hebben geschoven met de gecijferde stukjes puzzel, was het Eva die won! Irene verloor en moest dit spelprogramma verlaten.

Na de winst bij Zuid, kwam er daarna een flinke domper. Want Armand voelde zich niet lekker. Een medisch team kwam voor hem, naar het eiland toe. De medici had Armand onderzocht en het bleek te veel voor hem te zijn. Vanwege medische redenen, was het avontuur voorbij voor Armand.

Bij de laatste eilandraad die plaatsvond, net voor de samensmelting, werd duidelijk dat het tussen twee dames ging. Het ging tussen Jaimie en Krista. De meeste stemmen waren er voor Jaimie.

De uitzending van 22 Oktober stond in het teken van de samensmelting. Kamp Noord en Zuid waren na deze aflevering, geen kampen meer. Wie gingen de samensmelting overleven en mochten aanschuiven bij het diner?

Jaimie was aangekomen op het eiland, waar afvallers Mark en Eva verbleven. Deze drie hadden net als de twee andere kampen, een brief gekregen. Die moesten hun spullen gaan pakken. Enkelen van de groepen, gingen dit niet meer mee maken, maar anderen weer wel.

Wie de samensmelting wilden halen, moesten eerst een proef doen. Met een kleine bamboestok, moest water uit de zee gehaald worden. Het water moest via een bamboe-constructie, in een bak emmer terecht komen.

Vervolgens moest een moer worden losgedraaid. Een touw moest gebruikt worden, om een zak met extra puzzelstukken naar je toe te trekken.

En als laatste moest er van die stukken, van de puzzel een toren mee worden gebouwd. De winnaar van deze proef, won een immuniteitsmunt. Maar voor de verliezer, hield het op. Want hij/zij verliet de expeditie.

Spannend en leuk was deze proef om te zien. Vooraan lagen Willem en Maxim op kop. Roberta en Radmilo waren de laatste twee, die streden om in het spel te blijven. Hij had zich er op verheugd op deze proef, maar Radmilo had er moeite mee. Het was niet Maxim, maar Willem die de samensmeltingsproef won. Hij verdiende daarmee een immuniteitsmunt, die Willem in kon zetten wanneer eventueel deelnemers op hem een stem uitbrachten, bij een raad.

Op het nippertje haalde Radmilo het. Jammer vond ik het dat Roberta afviel in Expeditie Robinson. Want ik zag de tv-kok als een mogelijke finalist. De kandidaten die de proef hebben overleefd, waren zeker van het diner. Maar daar kwamen nog twee extra leden bij. Mark, Jaimie en Eva gingen strijden, voor een plek aan tafel bij het samensmeltingsdiner.

Wie van deze drie, het langste in een squat positie bleef zitten, mocht aan tafel aansluiten.

Bij het sqatten gaf Jamie al snel op. Dus ging het om Eva en Mark. Die twee hielden dat, het langste vol.

Maar het was Mark die won en weer terug was in de groep bij Expeditie Robinson.

Jaimie en Eva gingen de laatste proef doen. Eva deed dat vaak, maar Jaimie bijna nooit. Als eerste had Eva het vuur. Daarna had Jaimie dat pas, door het hout te hebben gesorteerd. Het vuur van Eva ging uit, doordat zij bijna een tondel in brand had gestoken. Van Jaimie werd het vuur groter. In paniek raakte Eva, doordat ze de vreemdste dingen ging doen. Deze tweede proef werd gewonnen voor Jaimie, die bij het diner mocht aansluiten. Voor Eva was het nu echt voorbij, na haar verlies.

In de tiende aflevering was het Jaimie, die vrijwillig het eiland en de expeditie ging verlaten. Zij mistte haar zoontje en was erg bezig met thuis. De andere leden begrepen het goed van haar, en stonden achter de keuze van Jaimie die gemaakt was.

Door het vrijwillige vertrek van Jaimie, hoefde er na de raad niemand naar huis. Krista kreeg de meeste stemmen, maar die vervielen bij deze eilandraad. Wel was het zo, dat ze bij de raad hierna, een extra stem op haar naam kreeg.

Een uitzending later, toen de elfde aflevering te zien was, had Maxim een verzoek gedaan aan Jochen en Guido. Of de heren op hem wilden gaan stemmen, bij de eilandraad. De anderen wisten dat niet, die op het andere eiland verbleven. De meesten hadden daar nog steeds het plan, om op Krista te stemmen.

Bij de raad was het Maxim die de meeste stemmen kreeg, ook al was het nog wel spannend doordat er wat tegenstemmen waren voor Krista. De zoon van René Froger was iets minder ver gekomen in de expeditie dan zijn oudere broer Danny, die in 2017 als achtste was geëindigd.

Op 12 November was er een heftige eilandraad, te zien op televisie.

Eerder in deze aflevering vroeg Radmilo op winnaarseiland aan Jochen en Floris, om op hem te stemmen.

Dat omdat hij aangaf, klaar te zijn met het survivallen. Het leek er op, dat Radmilo uit heimwee wilde opgeven. Voor diegene die dachten, waaronder ook ikzelf dat deze Personal Trainer de meeste stemmen kreeg, hadden het toch goed mis.

Gelijk ging het wel om de stemmen tussen hem en Krista. Maar er ging ook een stem volgen namens Kamp Noord, Maxim en Chelsey, wat Radmilo op de briefjes had gezet. Dat was echt niet te geloven 🫢

Toen de raad bijna klaar was, liep Krista weg. Toch kwam zij daarna weer terug. Overstuur en emotioneel was Krista, die toch onverwachts de meeste stemmen had gekregen. Ik snap heel goed haar emoties, die er getoond werden. Maar in Robinson worden er altijd tactische spelletjes gespeeld. Helaas was het na twee keer te zijn ontsnapt aan eliminatie, dit maal wel einde Expeditie voor Krista.

Het was de dertiende uitzending. Het begon in deze aflevering, nog met de nasleep van de vorige eilandraad. Ilse was aan het huilen, maar was ook boos op Mark. Lang boos blijven voor haar, hielp niet.

Hij vertelde het opnieuw, maar nu aan de hele groep. Radmilo zei dat zijn Robinson klaar was. Die wilde nog aan één proef deelnemen. De Personal trainer kwam met een verzoek, dat er op hem gestemd ging worden. Maar was iedereen, het daar mee eens?

Een simpele proef stond er op het spel. Namelijk het omklemmen van een paal en zo lang mogelijk blijven hangen.

De armen en benen, moesten goed om de paal heen zijn.

Voor de deelnemers leek het eenvoudig, maar het was moeilijk en het vergde enorm veel energie. Jochen besloot op te geven en z’n kracht te sparen. Daarna gaven ook Willem, Iris en Floris op.

Langer dan Mark wilde Ilse blijven hangen, maar verloor ook. Radmilo had naar deze strijd uitgekeken, maar redde het weer niet. Voor het eerst won Mark een immuniteitsproef.

De eilandraad ging plaatsvinden. Velen gingen er opnieuw van uit, dat er heel wat stemmen naar Radmilo gingen. Maar de raad ging weer anders, dan een ieder had verwacht. Want Willem, Ilse en Jochen hadden een andere beslissing gemaakt.

Deze genoemde drie, brachten hun stem niet uit op Radmilo, maar namelijk op Iris 😨 De YouTuber was verbaasd, begreep het niet en moest huilen 😔 Ze dacht dat er op Radmilo gestemd zou worden. Floris en Mark waren geschrokken, wat er gebeurd was. Iris moest Robinson verlaten. Maar zij was niet de enige. Radmilo zei nu echt dat hij weg ging en op gaf. Daarmee waren er twee afvallers in deze aflevering.

Tijdens de veertiende uitzending, viel er niemand af. Mark kreeg weliswaar de meeste stemmen bij de raad. Wel wist hij dat die voor de laatste eilandraad, een zwarte stem kreeg als een stem tegen.

De laatste immuniteitsproef tijdens de vijftiende aflevering, werd gewonnen door Guido. Hij had zich als eerste geplaatst voor de halve finale. Willem en Mark waren in het bezit, van een immuniteitsmunt en leken voor de halve finale, ook veilig te zijn.

Na de laatste proef waren de groepen, van elkaar gescheiden. Guido was met Floris en Mark op Winnaarseiland. Op een ander eiland waren Willem, Jochen en Ilse bij elkaar. Vanwege het in bezit hebben van een munt, konden Mark en Willem die overdragen aan iemand anders. Mark wilde dat gaan doen bij Floris, maar die weigerde dat.

Een tactiek was Willem aan het bedenken, voor z’n groep. Hij wilde de halve finale behalen, het liefst met zijn team. Tijd was het voor de laatste eilandraad van 2023. De vraag die werd gesteld door Art, was of iemand de immuniteitsmunt in het bezit had en die wilde inzetten. Van Mark was al te verwachten, dat die de munt ging inzetten. Dat deed hij voor zichzelf.

Daarna kwam er een twist. We zagen aan Willem z’n reactie, dat hij ook de immuniteitsmunt had.

Zelf ging de acteur de munt, niet op zichzelf inzetten. Want Ilse had de immuniteitsmunt in bezit.

Zij ging die wel op haarzelf inzetten, nadat de voormalig roeister die kreeg van Willem, die de munt aan haar ging af staan. Als er stemmen waren ingezet op Mark en Ilse, dan kwamen die te vervallen.

Er kwamen zoals verwacht stemmen op naam, voor Ilse en Mark. Maar er kwamen ook enkele stemmen tegen Floris, die uiteindelijk bij deze laatste raad afviel en net niet de halve finale wist te behalen. Saai vond ik deze laatste eilandraad zeker niet.

10 December vond de voorlaatste aflevering plaats, waarbij de halve finale plaats vond. Drie proeven werden er gespeeld, waarbij de winnaar zich automatisch plaatste voor de finale. Er stond veel op het spel.

De eerste proef was een hangproef, een variant daar van. Aan een soort wiel, moesten de expeditieleden lang aan proberen te hangen. Maar steeds werd het door Art, een standje naar voren gedraaid. Aan een goede positie, moest een ieder zich aan vasthouden. Niet lang hield Guido het vol, daarna gevolgd door Jochen en Ilse. Mark en Willem bleven als laatste twee over. Het was Willem die deze proef won en de eerste finalist werd.

Omdat de tweede proef over smerige dingen ging, namelijk de eetproef, bespaar ik jullie de details daarvan. De winst ging naar Guido, die zich de tweede finalist mocht noemen.

Jochen, Ilse en Mark speelden als laatste drie, de beslissende proef, voor het laatste plekje in de finale.

Daarbij waren er verschillende onderdelen.

Eerst moest er met een katapult, geschoten worden.

Daarna volgde de evenwichtsbalk. En op het einde moest er gesjoeld worden, met de schijven. Een voordeel dacht Mark te hebben, bij dit spel vanwege z’n jeugd. Toch verliep deze proef niet goed bij hem, omdat het al mis ging bij het eerste onderdeel.

Ilse won deze laatste proef en werd daarmee de derde finalist van Expeditie Robinson 2023. De laatste twee afvallers waren Jochen en Mark, waarbij laatstgenoemde wel nog op het einde, een achterstand wist goed te maken.

Net voor de finale, hield Robinson op voor Mark en Jochen. Zelf kan Mark daar over meepraten, want eerder in dat voorjaar deed hij mee aan Hunted VIPS, waarbij hij met voormalig Robinson-deelnemer Niels Oosthoek meedeed en toen zelfs tijdens de finale nog werd opgepakt door de Hunters.

Guido, Ilse en Willem mochten zich de 3 finalisten noemen, van Expeditie Robinson 2023 👍🏻 Was het jaar ervoor nog een finale met alleen maar mannen, dit keer was Ilse als enigste vrouw er wel bij in de finale.

Bij deze kandidaten, wat hier onderstaand te lezen en zien was, vond ik het jammer dat hij/zij werden weggestemd bij Expeditie Robinson. Om deze twee mannen en vrouwen ging het.

Frits Wester is wekelijks bij het RTL Nieuws te zien, vanwege zijn baan als politiek verslaggever.

Leuk vond ik het om te horen, dat hij deelnemer werd van dit survival-programma.

Voor hem was dit heel wat anders, dan dagelijks verslag doen van de politiek uit Den Haag.

Pijnlijk was het dat hij en Chelsey bij Kamp Noord namelijk Iris van Lunenburg moesten wegsturen, omdat het kamp te klein was voor 10 personen. Fijn vond ik het voor Frits, dat z’n groep de allereerste immuniteitsproef won. Zo kon hij ervaren, hoe het was om het winnende gevoel mee te maken.

Helaas was het voor Frits einde expeditie, nadat hij een duel verloor van Mark op Afvallerseiland. Met een leeftijd van 61 jaar, was Frits de oudste kandidaat van dat seizoen.

Minder ver in dit programma, was acteur Armand Rosbak gekomen. Dat had een reden.

Nadat hij met Zuid een proef gewonnen had, voelde Armand zich niet goed. Voor hem was dat, een flinke domper.

Aan het begin van dit avontuur, had hij al darm- en maagklachten. Verzwakt was Armand.

Ook werd hij duizelig, praatte niet meer en kon niet meer op zijn benen staan. Naar het ziekenhuis moest Armand afgevoerd gaan worden. Wegens medische redenen, was Expeditie Robinson eerder voor hem afgelopen.

Na Hugo Kennis en Sandra Ysbrandy, was het leuk om te weten dat Roberta Pagnier als TV-kok ging meedoen aan deze expeditie.

Voor mij kwam het niet als een verrassing, dat ze het eten verzorgde voor haar kampleden 👩🏻‍🍳

In het winnende kamp zat zij, bij de openingsproef. Roberta kreeg met haar teamgenoten daardoor, een bouwpakket mee om een plekken te maken om te slapen.

Als laatste met Radmilo, streed Roberta mee voor een plaats aan het Samensmeltingsdiner. Helaas haalde ze dat niet mee en viel af. Want ik zag Roberta, wel ver komen als ze de samensmelting had overleefd.

Nooit had ik het zien aankomen, dat presentatrice Iris Enthoven werd weggestemd 😞

Emotioneel was de YouTuber nadat zij, de meeste stemmen had gekregen. Mark en Floris waren daar verbaasd over, en ikzelf ook.

Voor Iris viel het niet mee dat jaar. Eerder in 2023 deed de presentatrice ook al mee aan Kamp Van Koningsbrugge VIPS, waarbij ze werd weggestuurd.

Voordat Iris als nieuwe kandidaat van Expeditie Robinson 2023 werd bekend gemaakt, wist ik dat zij ook liefhebber was van de Formule 1 🏎️ Dat is leuk om te weten, dat deze meid ook deze geweldige autosport volgt.

Nooit fijn is het om te zien, dat deelnemers die je aardig leert kennen, worden weggestemd bij Robinson. Maar dat was nu eenmaal zo. Zelfs als je met medische redenen of heimwee opstapt, dan is dat ook te begrijpen.

De finale

Op zondag 17 December 2023 vond de finale plaats, van Expeditie Robinson 2023. Acteur Willem Voogd, voormalig acteur Guido Spek en oud-roeister Ilse Paulis gingen uitmaken, wie weerman Dennis Wilt ging opvolgen als nieuwe Robinson.

De finaleproef ging gespeeld worden. Op het einde was de bedoeling, om een bal in het vuur te laten vallen. Om daar voor te zorgen, moesten de finalisten targets raken, met behulp van een katapult.

Met sponsjes moesten er geschoten worden, bij de katapult. Want de sponzen zorgden, voor het geven van extra gewicht. Maar als allereerste moest er water vanaf het begin van de proef, naar het einde gegoten worden. Hoe meer water er was, des te meer sponsjes iemand had, om raak te schieten.

De laatste proef van 2023, ging beginnen. Stroef begon het bij Ilse.

Guido ging als een speer. Bij het tweede gedeelte, kwam Ilse wat dichterbij Willem, door een beetje tijd te winnen.

Als eerste kon Guido beginnen, met het schieten van de sponzen. Met de katapult er bij, bleek dat moeilijker dan gedacht. Na tien keer schieten, had Guido nog niets raak.

Het eerste doel, was toch raak door hem geschoten. 1-0 voor Guido. Ilse en Willem waren nog, met het water bezig. De tweede target, was ook raak voor Guido, waarbij de winst voor hem erg dichtbij kwam.

Willem was er ook bijgekomen, bij de katapult. Doel na doel raakte hij. Voor hem en Guido stond het 2-2. Tot het einde bleef het spannend. De laatste target werd door Guido geraakt, maar dat was helaas te zacht om de bal te laten vallen naar onderen.

Als allereerste waren bij Willem alle drie de doelen om, zijn bal kwam terecht in het vuur 🔥 Willem Voogd werd daarbij de winnaar, van Expeditie Robinson 2023 🏆🎉💪🏻 Guido Spek en Ilse Paulis werden de verliezend finalisten.

Een geweldige winnaar van Robinson was Willem 😃 Na Dennis Wilt werd Willem de tweede winnaar op rij, die geen enkele tegenstem had gekregen op een eilandraad. De vraag was of dat in 2024 ook zo was, wie Expeditie Robinson dan gaat winnen?

Fijn vond ik het om Art Rooijakkers weer eens te hebben gezien, in een spelprogramma, als het ging om presenteren. Want van 2012 t/m 2018 zagen we hem Wie is de Mol? presenteren.

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag