Jongste Ferrari-coureur ooit

De Formule 1 bleef nog even in het Midden-Oosten, nadat het nieuwe seizoen begon in Bahrein. Want de tweede wedstrijd van 2024, vond plaats in Saoudi-Arabië, op het Jeddah Corniche Circuit 🇸🇦

Doordat op zondag 10 Maart in dat land de Ramadan ging plaatsvinden, werd net als een week eerder, de Grand Prix opnieuw op een zaterdag verreden.

De eerste twee vrije trainingen werden op donderdag 7 Maart gehouden. Vrijdag 8 Maart vond VT3 en de kwalificatie plaats. Voor aanvang van de laatste vrije training, had Carlos Sainz zich afgemeld. Oorzaak was dat de Spanjaard een blindedarmontsteking had, na zich de dagen ervoor ook al niet goed te hebben gevoeld.

Door de rest van het weekend aan zich voorbij te moeten laten gaan, werd Sainz bij Ferrari vervangen door hun jonge reserverijder Oliver Bearman. Voor deze jongeling werd het zijn debuut in de F1. Wel moest hij het weekend in de Formule 2 overslaan, dat ook in de straten van Djedda plaats vond.

Zo werd 2024 toch het jaar, waarbij er wel een Rookie actief was als nieuwe coureur in de F1. Daar leek het eerst niet op, doordat in Bahrein de grid waarmee het eind 2023 mee eindigde, voor het eerst in de geschiedenis onveranderd bleef.

Bearman werd door z’n onverwachte debuut in de Formule 1 met een leeftijd van 18 jaar en 305 dagen, de jongste Ferrari-coureur ooit, die een Grand Prix reed voor deze Italiaanse renstal. Daarvoor stond dat nog op naam van Ricardo Rodriguez, die 19 jaar en 208 dagen was, toen de Mexicaan in 1961 de GP van Italië reed voor Ferrari.

Pole-position was er voor Max Verstappen, die daarmee voor het eerst in Saoudi-Arabië een race, vanaf de eerste plek mocht aanvangen. Oliver Bearman reed in zijn eerste kwalificatie ooit, de elfde tijd.

Tweede 1-2 voor Red Bull, Bearman steelt de show

Tijd was het voor de Grand Prix van Saoudi-Arabië 2024, op zaterdag 9 Maart.

Na de start leidde Max Verstappen de wedstrijd. Ook Lando Norris had een prima openingsronde meegemaakt.

Toch leek de Brit volgens velen, iets vroeg te zijn weggekomen op de grid. De stewards hadden later een besluit genomen, om de McLaren-rijder geen straf te geven, nadat er sprake was van een valse start.

Sergio Pérez was ook goed weggekomen. Maar Charles Leclerc verdedigde goed tegen de Mexicaan en pakte de tweede plek terug. Iets naar het middenveld, vonden er diverse duels plaats. In de vierde ronde lag Pérez weer tweede, na een inhaalactie bij Leclerc voorbij start/finish.

Rechtdoor was Lance Stroll geschoten in ronde 6. Doordat de voorwielophanging van hem beschadigd was, na een eigen fout, rechtdoor te zijn geschoten 💥

De crash van Stroll leverde een Safety Car op. Vele coureurs maakten de gelegenheid, om hun eerste stop te maken.

Mis ging het bijna tussen Sergio Pérez en Fernando Alonso in de pits. Want de Mexicaan sneed de Spanjaard af. Vanwege die reden, kreeg Pérez een 5 sec tijdstraf uitgedeeld.

Norris reed op kop, nadat in de tiende ronde de hervatting kwam. Alleen moest hij met nog enkele anderen, een stop gaan maken. Niet veel had het gescheeld of Alexander Albon was terecht gekomen in de muur, nadat Kevin Magnussen dat bijna bij hem deed.

Verstappen lag weer eerste, na in de dertiende ronde weer aan de leiding te rijden. Oliver Bearman reed inmiddels in de Top 10 rond. Magnussen kreeg inmiddels twee maal een penalty van 10 seconden van de wedstrijdleiding. Eerst vanwege de gebeurtenis met Albon en als tweede omdat de Deen de baan had verlaten en voordeel zou hebben gehad.

Oscar Piastri dacht voorbij te zijn gegaan aan Lewis Hamilton, maar helaas verremde de Australiër zich in de eerste bocht. Achteraan was Daniel Ricciardo aan een teleurstellende race bezig, want hij maakte een spin mee.

Na 50 ronden racen kwam Max Verstappen als eerste over de streep 🏁 Door in 2022 er ook al te hebben gewonnen en dit jaar opnieuw, is de Nederlander recordhouder in Saoudi-Arabië, doordat hij 2 keer zegevierde in dat land 🏆 Met Pérez op 2 werd het de tweede dubbelzege op rij, voor Red Bull. Charles Leclerc werd derde.

Voor Verstappen werd het ook een bijzonder podium, want hij mocht dat voor de 1️⃣0️⃣0️⃣e keer gaan betreden 🎉 De allereerste keer dat het voor onze landgenoot gebeurde, was tijdens de Spaanse GP in 2016, waarbij hij in z’n eerste wedstrijd voor Red Bull, direct voor het eerst een overwinning behaalde.

Velen zullen het er mee eens zijn, dat Oliver Bearman de held van deze Grand Prix was 🤩 Met slechts 1 vrije training die hij reed, de kwalificatie waarin hij 11e werd en in z’n allereerste wedstrijd knap zevende worden, echt petje af voor deze jonkie 👍🏻 Sportief was het ook dat Lewis Hamilton en George Russell hem na afloop feliciteerden, met de fantastische prestatie die de Ferrari-rijder had neergezet Bearman verdiend een fulltime zitje voor 2025!!

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag