Op jacht naar de Junior Mol

Aflevering 1: ‘De keuze’

Drie dagen nadat de achtste reguliere aflevering van Wie is de Mol? 2014 op tv was geweest, was drie dagen later op zondagavond 9 Maart 2014, de start te zien van Wie is de Mol? Junior 2014. Terwijl de jacht op de Mol van de Bekende Nederlanders bijna ten einde liep, was de kinder-variant van het populaire spelprogramma Wie is de Mol?, vanaf Maart 2014 een aantal weken op televisie te zien bij ZAPP op Nederland 3 bij de AVRO.

In de weken ervoor, was er de selectie te zien. Van de ruim 4000 aanmeldingen, waren er 30 kinderen gekozen, die mee mochten doen aan de selectie. Toch werden het er nog 20 minder, doordat die bij de selectie een rood scherm hadden gekregen.

In 2008 was de eerste editie te zien, van deze jongeren versie. Dat werd toen gepresenteerd door Sipke Jan Bousema. Nu zes jaar later werd Art Rooijakkers de nieuwe presentator, die het stokje overnam van Bousema. Velen konden Rooijakkers kennen, als spelleider van de normale Wie is de Mol?

Op een heuvelachtig landschap in Zuid-Limburg, opende Art Rooijakkers het tweede seizoen van Wie is de Mol? Junior. Hij zei dat in 1 van de oudste steden van Nederland, de Junior variant van Wie is de Mol? van start ging: Maastricht, dat al in de tijden van de Romeinen bewoond was.

9 kandidaten begonnen daar aan de zoektocht naar die ene bedrieger: De Mol, die er alles aan deed aan de opdrachten die de groep kreeg, te laten mislukken. Want alleen een geslaagde spel, leverde geld op voor de pot. De kas werd gewonnen door de deelnemer die uiteindelijk, het antwoord wist op die lastige vraag: Wie is de Mol? Junior

Na een zoektocht naar negen deelnemers en één Mol, waren dit de nieuwe kandidaten van het tweede seizoen van Wie is de Mol? Junior:

  • Bobbie
  • Davey
  • Floor
  • Guido
  • Harmen
  • Jan
  • Jenny
  • Jitske
  • Lucia
  • Roeland

Maastricht was de bestemming, waar Wie is de Mol? Junior 2014 begon. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg.

Deze stad was ontstaan, bij een doorwaadbare plaats in de rivier de Maas, waaraan het zijn naam te danken had.

Om bekende bezienswaardigheden stond Maastricht bekend, waaronder het Vrijthof, de Sint-Servaasbrug, het Stadhuis, maar ook om de Sint-Pietersberg.

De deelnemers speelden ieder, voor een bedreigd diersoort. Naar wiens dier, ging het potgeld? Wie voor wat speelde, was hier onder te lezen:

  • Bobbie: Tijger 🐅
  • Davey: Gorilla 🦍
  • Floor: IJsbeer 🐻‍❄️
  • Guido: Jaguar 🐆
  • Harmen: Orang Oetan 🦧
  • Jan: Reuzenpanda 🐼
  • Jenny: Olifant 🐘
  • Jitske: Neushoorn 🦏
  • Lucia: Haai 🦈
  • Roeland: Zeeschildpad 🐢

Het gewonnen geld dat aan het eind van de serie, voor de winnaar was bedoeld, mocht dat gaan schenken aan het WNF. En daardoor zijn/haar favoriete dier kon helpen.

Opdracht 1: Glazen bol

De kandidaten stonden buiten, bij de Basiliek van Sint Servaas. Art heette de deelnemers welkom, in het zuidelijkste puntje van Nederland. Daar begon hun zoektocht, naar de Mol. De groep moest om zich heen kijken, want wellicht zagen ze de Mol wel?

Het was tijd voor het eerste spel, waarmee meteen al € 200 verdiend kon worden voor de kas. Art ging dat in een glazen bol stoppen, dat ergens in Maastricht drie kwartier later ging stukvallen. Aan de kandidaten de taak, om dat te voorkomen.

Daarvoor waren zij wel alle 10 nodig en moest de bol wel zelf gevonden worden. Twee groepen van 5 had Art nodig. De deelnemers moesten van Art zowel een stukje naar links als rechts stappen.

In een team zaten Floor, Harmen, Jenny, Davey en Jitske. Bij de andere groep waren het Roeland, Guido, Lucia, Jan en Bobbie.

Art wenste de teams succes toe. De vraag was waar hij met de bol was, ergens in de stad? Om de glazen bol op te vangen, moesten er spullen gekocht worden, zodat het niet kapot ging. Het spel begon en de tijd ging in. Een tablet, portofoon en geld hadden beide groepen meegekregen.

Op de tablet stonden een aantal foto’s, waar de bol kon hangen. Davey z’n groep vroeg aan iemand die op een terras zat, waar de afbeeldingen verwijzingen naar waren. Dat bleek te gaan om de Helpoort.

Guido zijn team probeerde ook aan voorbijgangers wat te vragen, maar waren al twee Engelse personen tegengekomen. Maar bij de derde poging was het wel raak, toen kwamen ze wel iemand tegen die Nederlands was. Waar de Helpoort bleek te zijn, was op het Onze Lieve Vrouwenplein.

Jute zakken waren er ingeslagen door Jitske, Davey, Jenny, Harmen en Floor. Al op een behoorlijke afstand, zag Roeland al de locatie waar zij moesten zijn.

Die groep was aangekomen bij de Helpoort, maar hadden nog geen spullen gekocht. Wel had het team van Jenny meer voorwerpen ingeslagen.

Door de portofoon vroeg die groep zich af, of die al spullen in bezit hadden. Dat was niet zo. Dus zei Harmen door de porto, dat ze iets moesten gaan kopen. Ook zij sloegen zakken in, die meegenomen werden.

De teams hadden elkaar gevonden, door tegelijk aan te komen op het Onze Lieve Vrouwenplein. Bij de Helpoort werd een groot dekbed goed vastgehouden, waar de glazen bol op terecht kon komen.

Toen de tijd om was, ging Art het touw los knippen. De bol kwam terecht op het dekbed. Uit de glazen bol werd de € 200 gepakt, dat in de pot terecht kwam. Alleen was de vraag nog, wie de penningmeester werd. Doordat er naar elkaar werd gewezen, bleek de meerderheid voor Jenny te zijn gegaan, die de beheerder werd van de kas.

Opdracht 2: Nachtwacht

De groep was aangekomen bij Art. Hij vertelde dat hun, op de Sint-Pietersberg stonden. Onder de grond, dat diep verborgen was in de mergelgrotten, lag 1 van de grootse kluizen van Nederland. Die was gebouwd in de Tweede Wereldoorlog, om de belangrijkste kunstwerken van ons land, veilig op te kunnen slaan.

Waaronder een tapijt dat Art liet uitrollen, namelijk De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. De kandidaten gingen dat ook naar de kluis brengen. Opgerold in een tapijt, precies zoals het toen ging.

€ 100 viel er bij dit spel te verdienen. Maar als het tapijt telkens de grond had geraakt, ging er € 10 van af.

De deelnemers kregen daarvoor 30 minuten de tijd. Maar er moest goed opgelet worden.

Art ging namelijk de routebeschrijving geven, hoe de groep bij de kluis kon komen. Dat deed hij echter maar één keer. Van hem moesten de kandidaten overleggen, hoe het onthouden moest worden of het wilden verdelen.

Het tapijt van De Nachtwacht hielden de deelnemers, goed vast op hun schouders. Met elkaar liepen ze naar de ingang toe. De deur werd geopend bij de ingang, waardoor de opdracht begon en de tijd liep.

Guido zei in een biecht, dat Bobbie de eerste aanwijzingen van haarzelf vergat. Roeland nam bij deze opdracht meer de leiding, meer omdat de rest zelf iets aan het doen was.

Omdat het tapijt zwaar was om te tillen, werd er tussendoor van schouder gewisseld.

Toen Floor achter haar keek, zag ze dat de onderkant van het tapijt, de grond had geraakt.

Doordat de groep het met z’n allen deed, waren zij in de grotten ook regelmatig de weg kwijtgeraakt. Dat viel wel te verwachten, als je met zovelen tegelijkertijd een spel deed.

Daarna raakte het tapijt, voor de tweede maal de grond. Davey vond de verdeling van het dragen goed, ondanks dat het kleed wel twee keer de grond had geraakt. Het was de groep gelukt om bij Art te komen, die ergens op een plek in de grotten was.

De kandidaten liepen met Art mee. Hij ging de deur openen en zei tegen de deelnemers, dat het doek helemaal achterin de kluis moest gaan liggen. Toen er nog 1 minuut en 27 seconden te gaan waren, lag het doek van De Nachtwacht achterin de kluis van de mergelgrotten van de Sint-Pietersberg.

Art had gehoord dat het tapijt van De Nachtwacht twee keer de grond had geraakt. Daardoor ging er € 20 van af. Geen € 100 maar € 80 kwam er terecht in de pot. De kas had aan het eind van deze uitzending, een waarde van € 280.

Het was tijd voor de eerste test, waarbij een ieder 15 vragen moest beantwoorden, over de identiteit en het doen en laten van de Mol. Diegene die het minste wist en de meeste fouten had gemaakt, lag uit het spel.

Davey, Guido en Jitske werden alle drie, tweemaal als verdachte genoemd. Bij Floor was Davey een verdachte en Jitske vond hem erg verdacht. De tweede verdachte van Floor, bleek om Guido te gaan. Jan gaf op hem antwoord, op de vraag wie de Mol was. Jitske was ook een verdachte van Floor. En Jenny vond dat Jitske, weinig in haar Mol-boekje schreef.

Na de test was de eerste executie. Art zei tegen de groep dat die een vliegende start hadden gemaakt. De samenwerking leek goed te lopen. Misschien hield de Mol, wel de kaarten op de borst? Of was dat maar schijn? Hoe dan ook, toch moest één de deelnemers als eerste Wie is de Mol? Junior 2014 gaan verlaten.

Floor, Roeland en Jenny hadden alle drie, een groen scherm gekregen. Maar het eerste rode scherm in deze tweede Junior-versie, was er voor …. Lucia 🟥 Zij was de eerste afvaller.

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Eén opmerking over 'Op jacht naar de Junior Mol'

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag