Ayrton Senna: Debuutjaar bij Toleman

Het was tijd om weer eens een blog te hebben geschreven, over een voormalig wereldkampioen uit de Formule 1 🏎️ In deze eerste van vier artikelen, gaat het over Ayrton Senna 🇧🇷 Bij dit eerste deel, gaat het over zijn periode bij Toleman.

Het was 1984. Senna debuteerde in de F1. De Zuid-Amerikaan ging debuteren bij Toleman, een renstal van oprichter Ted Toleman. In eigen land werd de eerste Grand Prix verreden van 1984, op het Autódromo Internacional Jacarepagua. Op de 17e plek had de thuisrijder zich gekwalificeerd. Tijdens de wedstrijd viel de Braziliaan uit, door een storing met de turbo. De twee races die erna volgden, verliepen beter. Want in Zuid-Afrika en België werden er punten behaald.

Teleurstellend was het in Imola. De eerste vrije training mistte hij op vrijdag 4 Mei. Dat omdat bandenleverancier Pirelli en z’n team Toleman, een geschil hadden. Een dag later op zaterdag, kreeg zijn Hart 415T-motor een storing. Daardoor kwalificeerde Senna zich niet, dat achteraf de enige keer bleek te zijn in z’n Formule 1-loopbaan.

Het beste resultaat van dat jaar, werd door hem behaald in Monaco. In het prinsdom werd de Braziliaan tweede 🥈 Wegens hevige regen, werd de wedstrijd eerder beëindigd 🌧️ Maar de opvatting was, dat Ayrton Senna de kop binnen een paar rondes had kunnen opeisen. Voormalig Formule 1 rijder Jacky Ickx, die wedstrijdleider was, vlagde de race pas af, na hevig aandringen van leider Alain Prost. Zoals vele fanaten wisten, was dit niet de enige race, waarin de Braziliaan goed was in de regen.

De Zuid-Amerikaan behaalde ook nog twee maal een derde plaats, door op het podium te eindigen op Brands Hatch en het Autódromo do Estoril. Het debuutseizoen van Ayrton Senna werd afgesloten op een negende positie, met 13 punten.

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag