In het rijtje van ….

Door in 2021 hier onverwachts te hebben gereden en daar in 2022 nog het Wereldkampioenschap Voetbal plaats vond, keerde de Formule 1 voor de editie van 2023, weer terug naar Qatar 🇶🇦 Op het Losail International Circuit ging er geracet worden.

De vierde van de zes georganiseerde Sprintraces van 2023, ging weer gehouden worden. Pole-position voor de GP werd behaald door Max Verstappen, tijdens de kwalificatie op vrijdag 6 Oktober. De eerste startplek voor de Sprintrace was er voor Oscar Piastri, die voor deze knappe prestatie zorgde, in de kwalificatie voor de sprint.

Twee winnaars

Net als in Qatar was het hier in Nederland ook al avond en donker, op zaterdag 7 Oktober. Voor Verstappen kwam er een kans, om zich in de sprintrace te kronen als drievoudig wereldkampioen. Aan een zesde plek en drie punten was voldoende, om daardoor de titel te behalen.

Met Piastri op P1 ging de sprint van start. De Australiër kwam goed weg.

Een mindere start waren er voor Lando Norris en Max Verstappen, die enkele posities verloren.

Al snel was de eerste uitvaller een feit. Want Liam Lawson verloor de controle over z’n Alpha Tauri en kwam vast te zitten in het grind. Het werd daardoor een vroege SC-periode.

Een korte fase was het dat de Safety Car in actie kwam, want die ging aan het einde van de tweede ronde de pits in. Niet lang kon Oscar Piastri op kop rijden, want George Russell haalde hem in.

Logan Sargeant was de tweede rijder die uitviel, want de Amerikaan was naast de baan gespind en kon ook niet verder gaan, door in de grindbak te zijn beland. Voor de tweede maal in korte tijd, kwam de veiligheidsauto het circuit weer op.

Bij het ingaan van ronde 11 had Piastri de eerste plaats overgenomen van Russell. Daarna volgde er een gele vlag, omdat er een botsing was geweest tussen Esteban Ocon, Sergio Pérez en Nico Hülkenberg 💥 De eerste twee genoemden, waren klaar en Hülkenberg kon verder, maar zette z’n Haas uit in de pitstraat. Het werd de derde keer, dat de SC er kwam.

De groene vlag werd gezwaaid aan het einde van de veertiende ronde. Verstappen ging aan Russell voorbij en lag tweede. De Brit werd daarna nog ingehaald door landgenoot Norris. Op een derde plek eindigde de jonge McLaren-coureur.

Oscar Piastri zegevierde in deze sprintrace, wat een mooie prestatie is van deze Australiër 🥇🇦🇺 Ik weet zeker dat een overwinning in een Grand Prix, ook vroeg of laat een keer zal komen! Door als tweede te zijn gefinisht is Max Verstappen de Wereldkampioen Formule 1 van 2023 geworden 😃🏆🎉🇳🇱🎆 Een fantastisch moment voor deze Nederlander, door z’n derde titel te hebben behaald.

Velen zullen het er wel mee eens zijn, dat Piastri en Verstappen de twee winnaars waren van deze zaterdag. De Australiër vanwege de winst in de Sprint en de Limburger door het behalen van z’n derde titel.

Max Verstappen is zelf ook de eerste rijder sinds 40 jaar tijd, die een kampioenschap won op een zaterdag. Want z’n schoonpapa Nelson Piquet, was daarvoor de laatste coureur die op een zaterdag kampioen werd, namelijk op 15 Oktober 1983 tijdens de GP van Zuid-Afrika op het Kyalami Grand Prix Circuit.

Dat Verstappen nu 40 later ook een keer de titel heeft behaald op een zaterdag, komt door de invoering van Sprintraces die in 2021 zijn geïntroduceerd. De toekomst zal uitwijzen of dat door deze korte races, misschien vaker gaat gebeuren 🤔

Verstappen geeft nieuwe titel glans met zege

Zondag 8 Oktober was het tijd voor de race. Carlos Sainz ging dat niet meemaken, omdat zijn bolide te maken had met een brandstoflek. Door het vroege uitvallen van de Spanjaard, gingen daardoor 19 rijders van start.

De FIA had enkele uren voor de start bekend gemaakt, dat de coureurs maximaal 18 ronden mochten rijden op een set Pirelli-banden en er 3 verplichte pitstops gemaakt moesten worden, doordat de wedstrijd 57 ronden duurde. Een reden daarvan was, bleek dat enkele banden scheurtjes begonnen te tonen, zoals dat op zaterdag al het geval was. Wel moest er rekening gehouden worden, met de levensduur van de banden.

Als kersverse wereldkampioen, mocht Max Verstappen vanaf pole beginnen.

En hij had een prima start, na het doven van de lichten.

Doordat Verstappen even van het gas moest gaan, zaten George Russell en Lewis Hamilton achter hem. Maar beide rijders van Mercedes, maakten contact met elkaar. Daarbij verloor Hamilton z’n rechter achterwiel en viel al snel uit. Een noodzakelijke pitstop moest Russell maken. Door dit incident kwam de Safety Car in actie.

Voordat de lampen gedoofd waren, bleek Nico Hülkenberg op de plek te hebben gestaan, die eigenlijk voor de niet gestarte Sainz was bedoeld. De Duitser was verkeerd van start gegaan en werd daarmee bestraft met een penalty van 10 seconden.

Er vonden al aardig wat gevechten plaats, onder andere tussen Hülkenberg en Tsunoda. Ook George Russell was zich naar voren aan het rijden, na het moment met teamgenoot Hamilton.

Pérez was Under Investigation vanwege baanlimieten. Fernando Alonso had gemeld dat hij zijn billen aan het branden was aan z’n stoel. Bij zijn pitstop had de renstal van Aston Martin, geen emmer met water bij de hand. Een paar rondes later schoot de Spanjaard van de baan, in de tweede bocht. Gelukkig kon hij verder gaan.

Na een dag eerder met Nico Hülkenberg en Sergio Pérez een botsing te hebben gehad, was Esteban Ocon lekker bezig vanwege de duels, met onder andere Lance Stroll. Logan Sargeant ging uitvallen, niet vanwege een technisch probleem, maar vanwege redenen van zichzelf. De Amerikaan voelde zich niet goed, wat waarschijnlijk te maken had dat hij niet drinkt tijdens wedstrijden.

Spannend was het in ronde 45 wie van de twee McLaren-coureurs voor wie terecht kwam. Nadat Lando Norris was gestopt, kwam Oscar Piastri voor de jonge Brit terecht op de derde plaats. Op tv was in beeld te zien dat Russell zijn handen aan het koelen was op het stuur, dat door de warme weersomstandigheden.

Met z’n drietjes in gevecht, gingen Stroll, Pérez en Gasly de eerste bocht door. Dat verliep voor deze allen goed. Het was Max Verstappen die als eerste over de finish kwam en zegevierde 🏆🎊 De Nederlander gaf daarmee glans aan zijn derde titel!!

Piastri eindigde als tweede, nu een treetje hoger dan in Japan 🥈 Een goed weekend was het voor de jonge Australiër 💪🏻 Norris werd derde 🥉 Door de podiumfinish van Oscar Piastri werd het de 5️⃣0️⃣0️⃣ voor McLaren, wat de 501 werd door Lando Norris 🥳

Voordat de podiumceremonie begon, was bij de Top 3 te zien dat die er bijna helemaal door heen zaten. Want Verstappen, Piastri en Norris hadden behoorlijk gezweet en veegden het zweet van hun gezicht af, met een handdoek.

Na afloop van de wedstrijd bleek dat er geen goeie berichten waren gekomen, over enkele coureurs vanwege de hitte. Zo was al bekend wat Alonso en Sargeant hadden meegemaakt. Maar ook twee anderen maakten wat mee. Alexander Albon kwam niet zelf uit zijn bolide en was naar het Medical Center geweest. En Esteban Ocon had z’n helm onder gekotst.

Door voor de derde keer het WK te hebben gewonnen, staat Verstappen in een mooi rijtje van voormalig wereldkampioenen, die drie titels op hun naam hadden geschreven. Namelijk Niki Lauda, Ayrton Senna, Jack Brabham en zijn schoonvader Nelson Piquet.

Omdat Max Verstappen in dit beroemde rijtje terecht is gekomen, zijn hieronder wat afbeeldingen te zien van de 5 andere wereldkampioenen, die drie kampioenschappen hebben behaald.

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag