Kees Tol als Mol van 2013

Aflevering 10: ‘Wie is de Mol?’

Donderdagavond 7 Maart 2013 was de avond, waar iedere Molloot naar uit keek. Het was de tiende en laatste uitzending van de 13e editie van Wie is de Mol? Toen deze aflevering begon, zagen we dat Art buiten was in Amersfoort, waar het sneeuwde 🌨️ Hij zei dat het nog maar even was, en de rollen bekend waren. Kees en Paulien, winnaar en Mol. Maar in welke volgorde? Na een mooie reis door Zuid-Afrika en maanden spanning in Nederland, kwam op dat moment eindelijk het antwoord: Wie is de Mol?

De ontknoping van Wie is de Mol? 2013 vond plaats in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Binnen in deze voormalige treinreparatiewerkplaats, waren de afvallers. Art schoof daar bij aan. De deelnemers die waren afgevallen, vertelden wat over hun belevenis.

Carolien werd er bij gehaald, die in de vorige uitzending kreeg te horen dat zij de verliezend finalist was. Aan tafel dachten sommigen dat ze de Mol kon zijn, maar dat bleek niet zo. Ondanks haar verlies, was Carolien trots om de finale bereikt te hebben.

Nog twee laatste hoofdrolspelers waren er over, die aanschoven aan tafel. Dat waren Paulien en Kees. De groep was weer helemaal compleet. Kees zei dat iedereen in Volendam, waar zij hem van konden, elke donderdagavond om 20:30 gewoon Wie is de Mol? aan het kijken waren. Paulien had het veel erger verwacht, om haarzelf iedere week terug te zien op tv. Kees zijn broer had geen verdenking op hem, terwijl de mensen die hem persoonlijk kenden het idee hadden dat hij de Mol kon. Paulien haar naaste familie en personen die haar kenden, waren er van overtuigd dat ze de Mol was.

Tijd was het voor de echte ontknoping van Wie is de Mol? 2013. Dat ging hervat worden bij het treinstation van Pretoria. Kees en Paulien stapten de trein uit en liepen naar Art toe.

Paulien was onhandig. Zij was moeilijk te peilen. Keek de kat uit de boom. 1 keer was ze sowieso de Mol, namelijk bij het Kampvuurspel in het Kruger Park. Misschien omdat zij die rol al langer speelde? En omdat ze vanaf dag 1 al de Mol was?

Kees was de goedlachse ongecompliceerde gangmaker van de groep. En was de ideale reisgenoot. Maar was hij ook een ideale kandidaat? Het leek allemaal makkelijk te gaan bij hem. Misschien wel te makkelijk? Misschien deed hij niet eens z’n best om de pot te spekken? Strooide hij juist zand in de motor en was hij daarmee de ideale Mol? Zijn goede humeur was z’n wapen. Hij lachte alle problemen weg. Was niet van de wijs te brengen. Omdat hij een heel helder doel voor ogen had? Iedereen die te dichtbij kwam, het spel uitwerken? Dat was hem dan goed gelukt.

Kees, Paulien ….. Wie is de Mol?

We zagen allemaal diverse beelden voorbijkomen, van het 13e seizoen van Wie is de Mol? Wij gingen terug naar aflevering 1. Door wat de priester allemaal vertelde in de katholieke kerk, vormde het de volgende zin: THE MOLE IS … KEES

Kees was de Mol van 2013 😃 Paulien werd de winnaar. In de Rijtuigenloods kon niemand het geloven, dat Kees de Mol was. Voor Kees voelde het fantastisch om de Mol te zijn. Art zei tegen Kees, dat hij het fantastisch had gedaan.

Hoe Kees het als Mol gedaan, ging duidelijk worden bij het kijken van z’n Mol-acties. Het begon tijdens de eerste uitzending. Alleen deed de Mol het bij de dropping. Hij had 5 enveloppen, waarvan er 4 geopend waren door hem. Binnen de tijd was dat gebeurd, met ook nog wel geld. Hij had geld, won wat sympathie en dan werd je niet verdacht. € 400 van de € 500 ging daarmee verloren.

Kees was altijd erg dichtbij zichzelf gebleven. Had vaak de leiding genomen. Stond vooraan, als er wat moest gebeuren Niet extra slim of dom gedaan. Hij was aanwezig. Zichzelf. En toch ook de Mol.

Naar zijn zin had de Mol het tijdens het Bungeejumpen. Hij zei: Who is the King?

Ewout had gedacht dat de Mol niet ging springen, maar die deed dat wel. Hij had er voor gezorgd dat de inschatting van Ewout, geen vrijstelling zou opleveren. Het plan van de Mol, was bij deze opdracht geslaagd. De Mol had natuurlijk nooit, een vrijstelling nodig.

Heel erg slecht was de Mol in dictee’s. Maar dit dictee was bij de Dictee-opdracht net iets anders. Hij had het thuis elke dag al geoefend. En als iedereen een klein beetje, beter naar z’n dictee hadden gekeken.

Dan hadden de deelnemers veel minder fouten. Stel dat het dictee van de Mol was uitgekozen, dan waren er 0 fouten gemaakt.

Alleen ging de Mol bij de Minedump-opdracht. Een heerlijke opdracht was er voor de Mol. Druk was hij aan het rennen en de quads aan het ontwijken.

Als Mol wist hij precies waar de enveloppen lagen. Ging recht op zijn doel af. Zag dat in de envelop € 300 in zat, waarvan hij er € 200 meenam om dat in te leveren. Die € 100 had de Mol verstopt in z’n broekzak.

Tijdens het spel met de Big Five moest de Mol er voor zorgen, dat Tim niet uit zijn kooi werd bevrijd, als er geld tegenover zou staan.

Toch werd Tim bevrijd. De Mol zag dat Tim drie kokers in z’n achterzak had. Een koker haalde hij bij hem vandaan, want de Mol wist dat er op een later moment iets met de kokers gedaan ging worden, dat geld werd. Op een sluwe manier had hij die van Tim afgepakt, om die vervolgens in zijn eigen rugzak te stoppen.

De Mol wist dat hij bij de Kabelloop-opdracht kon mollen, als hij op de kabel zou lopen. Mensen zouden woorden naar hem toeschreeuwen. Hij zou dat net niet horen. Verkeerd interpreteren. Maar de Mol had een klein dingetje, over z’n hoofd gezien.

Vier kandidaten wilden dat gaan doen. Dus werd er gestemd, dat de Mol beter aan de oever kon staan. Voor het gevoel zat hij te dicht bij de kabel aan. De Mol ging een stukje daar achter zitten, zodat de deelnemers hem veel moeilijker konden horen. Hij koos voor lange en moeilijke woorden, die door hem gezegd werden. Maar € 75 had de Mol binnen gebracht.

Drop en stroop waren een mengelmoesje, wat hij zei. Toch stond de Mol op een plek, waar hij helemaal niet wilde zijn. Een scenario had de Mol bij elke opdracht, om ergens te gaan staan. Maar dat lukte niet altijd. Het geluk voor de Mol was, dat hij dichtbij de waterval zat en het minst goed te verstaan was.

Tijdens het Kampvuurspel wist de Mol, dat Paulien de Mol was in dat spel. Hij wilde niet dat er € 1500 in de pot kwam, als de deelnemers de Mol wisten te ontmaskeren. Carolien, Tim en Tania waren al vrij snel uitgeschakeld. De Mol bleef over met wie hij dat wilde, namelijk met Zarayda en Paulien. Die twee verdachten hem als Mol. Bij dat spel zat de Mol er bij als kandidaat.

Een geluk had de Mol, dat hij bij de Goudzoek-opdracht naar een zandhoop werd gestuurd. Dat lag in een uithoek.

Voor hem was dat fantastisch. Want toen kon hij zijn eigen dingen doen. Om te mollen kon de Mol langzaam te werk gaan. Of een aantal goudstukjes weg gooien, wat hij deed. Een stuk of 8 had de Mol gevonden.

De spannendste opdracht voor Kees als Mol ging behandeld worden. Dat ging om de ontmoeting met de Mol in de Pietermaritzburg City Hall. De kandidaten konden het niet geloven, dat die met de Mol gingen praten.

Achter een zwart gewaad zat de Mol. Heel spannend vond hij het. De Mol voelde letterlijk de adem in de nek van de deelnemers.

Bang was hij dat de groep hem door had, doordat die breder was vanwege z’n postuur.

Mensen van het programma, hadden stickers op de toetsen geplakt, door wat de hoge en lage klank kon zijn. De Mol had aan de kandidaten vertelt, dat Ewout dacht dat Daniël de Mol was. Iedereen had daardoor de eerste vraag fout. Geen eerlijke antwoorden hoefde de Mol te geven, met de toetsen van de orgel.

Voordat de Paardrij-opdracht begon, werd de Mol gekozen als nieuwe penningmeester. Want Tania dacht dat ze de pot was kwijt geraakt. Hij vond dat die niet mee hoefde te doen, met het stemmen voor een nieuwe beheerder van de kas.

Doordat de Mol de nieuwe penningmeester werd, wist hij dat die later in de opdracht in een helikopter mocht gaan zitten.

Het plannetje was precies gegaan, zoals de Mol had gedacht. Toen hij op de bergtop was, moest hij de envelop pakken die het meeste geld bevatte.

Daar zat € 3000 in. De Mol koos voor de envelop van Carolien, dat een geldwaarde had van € 1500. Hij liet € 3000 van hemzelf verdwijnen in de lucht. De Mol liet zich heel rustig houden. Fantastisch vond hij het in de helikopter.

Tijdens het spel om een donkere kamer te verduisteren, was de groep in een winkel gekomen. Daar werden spullen gekocht, om een kamer donker te maken.

De Mol was alleen op zoek naar kokers. Op een gegeven moment waren er vier aan het zoeken in 1 schap en hij zag in z’n ooghoek een koker liggen. Niet één maar twee kokers had de Mol meegenomen. Carolien en Zarayda stonden er bovenop, maar die hadden toen dat zeil gepakt. Hij kon allebei die kokers verduisteren, maar één daar van gaf de Mol toe, om zo weer de goeie kandidaat te zijn.

Een jongensdroom vond de Mol de Helikopter-jacht. Achterna gezeten door een helikopter, met daarin een mede-deelnemer met een lasergun die op iemand kon schieten. Hij wist dat die afgeschoten werd. De Mol zei op een moment dat hij niet meer kon rennen.

Alleen Paulien kon de Mol een klein beetje bekijken, in het verlaten postkantoor, maar niet lang de hele tijd. Goed misbruik had hij daar van gemaakt.

Op het momenten dat die moest trekken, liet hij het vieren en andersom. De Mol liet alles tegenwerken, wat die kon doen.

Tegen het einde toen de loden bal nog maar een klein stukje verwijderd was, van de glazen kom, was hij diegene die zei dat ze zo hard hadden getrokken. Dat er geen beweging meer in te krijgen was. Geloof Kees, als hij kandidaat was en de loden bal een klein stukje verwijderd was van € 1000, had die aan het touw gehangen ook. Er in had hij gekomen.

En eerlijk gezegd, de Mol had niet zo hard getrokken aan het touw van Carolien. Art zei tegen Kees, dat die steeds brutaler werd als Mol. Dat hij achterin stond, was de beste positie voor de Mol op dat moment. Het touw bleef hij vasthouden, maar er niets mee gedaan.

De laatste Mol-actie die behandeld ging worden, was bij de treinreis door het prachtige landschap van Zuid-Afrika.

De Mol wist dat barman Spencer een biljet ging uitreiken, als iemand bij hem een goed antwoord gaf.

Een stel gevouwen biljetten had de Mol. Als een deelnemer een fout antwoord gaf, dan kreeg diegene het gevouwen geld. Er zou bij die opdracht € 2250 zijn verdiend. Maar dat bleef geld te zijn uit de eigen pot.

Maar als de Mol, Carolien en Paulien een goed antwoord gaven, dan kwam er nieuw geld. Iedereen dacht op die manier dat de vragen goed beantwoord waren. En zou daarmee de naam van het kistje, ze op het verkeerde been zetten.

Alle vragen had de Mol goed en zag hij z’n eigen naam. Die had echter zijn nieuwe bankbiljetten ingeleverd bij Spencer, voor oude biljetten die al in de kas zaten. Paulien en Carolien hadden beiden 1 vraag goed en 2 daarvan fout geraden.

Geen € 2250 kwam er in de pot, maar € 500. De eindstand van de kas kwam daarmee op een waarde van € 17.120, die voor de winnaar was 💶🎉 Dat geld was er voor Paulien.

Bekend was gemaakt wat de eindstand was van de pot. De winnaar was bekend. De Mol was bekend. En wij thuis als kijkers hadden nog meer aanwijzingen, doordat we konden weten wie de Mol was. Hier kwamen de verborgen hints.

Alle titels van de afleveringen verwezen naar de Mol. De titel van de eerste uitzending was ‘Het verlossende woord’ De eerste letters van de toespraak van de priester vertelden wie de Mol was.

‘Speigelbeeld’ was de titel van aflevering 2. De Mol was duidelijk te zien, in de weerspiegeling van Tania haar zonnebril.

De titel van de vijfde uitzending was ‘Fluister en huiver’ Het was Zarayda die het fluisterde. ‘Een ontwikkeling’ was de titel van aflevering 7. De enige koker waarin fotopapier zat dat ontwikkeld kon worden, was de koker die de Mol vond in de supermarkt.

Het dansje enkel-enkel dubbel-dubbel van de Mol was een aanwijzing. In morsecode betekende enkel-enkel I en dubbel-dubbel AM, wat ging om I AM.

Duidelijk werd in beeld gebracht, het geboortejaar van de Mol. Tijdens de test in de eerste uitzending was 82 te zien, dat stond voor 1982. In diezelfde aflevering waren er vijf kandidaten te zien, die enveloppen inleverden bij de kerk. Maar er was één iemand die dat deed, toen het logo van De Mol levensgroot in beeld was.

Heel duidelijk was het in de negende uitzending. In de trein vond iedere finalist een kistje, met de naam van de Mol. Kees zag zijn eigen naam. Daar in de trein lag de identiteit van de Mol, sowieso voor het oprapen. Alle vragen die de finalisten kregen te horen, wezen direct naar de Mol.

Art bedankte alle 10 BN’ers voor hun avontuur in Zuid-Afrika. De Mol, winnaar, verliezend finalist, afvallers en Art brachten een toost uit op de Mol, met een glas champagne 🥂

De 14e editie van Wie is de Mol, was een jaar later te zien. Want de Mol ging ondergronds.

Op acteur Tim Haars zat ik vanaf de eerst uitzending, als mogelijke Mol. Hij kreeg een rood scherm in aflevering 3, wat wij als kijkers niet kregen te zien. Maar kwam een uitzending later weer terug, door bevrijd te zijn uit de kooi in de Big Five-opdracht.

Door het zogenaamde vertrek van Tim, zat ik in de vierde aflevering op acteur Daniël Boissevain als nieuwe mogelijke Mol. Maar in de zevende uitzending viel hij af, daardoor moest ik voor de tweede keer een nieuwe Mol kiezen.

Vanaf de achtste aflevering zat ik op presentator Kees Tol als nieuwe mogelijke Mol. En in de tiende uitzending bleek Kees Tol inderdaad de Mol te zijn. Dat seizoen had ik bij de derde keer pas goed, wie de Mol was.

Deze drie afgevallen deelnemers gunde ik een finale-plek. Dat waren voor mij Ewout Genemans, Daniël Boissevain en Janine Abbring. Ewout doordat hij de eerste afvaller was. Daniël omdat die de finale bijna kon ruiken, maar door het hebben van de finale-vrijstelling alsnog een rood scherm kreeg. En Janine door het feit dat zij een vreselijk ongeval had meegemaakt, tijdens de Spring-opdracht en haar ruggenwervel had verbrijzeld.

Kees vond ik een leuke, goeie en fantastische Mol 👍🏻

Dat seizoen had ik in gedachten, dat de Mol sowieso een man kon zijn.

De beste Mol-actie van Kees vond ik bij het spel in het verlaten postkantoor van Johannesburg. Dat hij niet meetrok aan de touwen, waaraan een loden bal hing en een glazen bol met geld geraakt moest worden. Echt een geweldige en gedurfde actie vond ik dat van Kees, waarbij hij lef toonde! Van Kees heb ik genoten als Mol 😊

Mijn mooiste opdracht om te zien, vond ik de Safari-opdracht. Vanwege de prachtige wilde dieren die te zien waren 🦒🤩 Een spel waar actie was en ik ook gaaf vond om te kijken, was de Helikopter-Jacht, doordat een helikopter achter kandidaten aan gingen die een topo wilden verzamelen 🚁🟠

Over Kees heb ik ook nog een leuk weetje. Sinds ik dit jaar op mijn werk bij Lunchcafé Juuls in Gouda een nieuwe leidinggevende heb, hoorde ik dat de broer daarvan bevriend is met deze Mol. Na Kees z’n deelname aan Wie is de Mol? kwam ik er ook achter, dat hij een vriend is van Nick Schilder, Simon Keizer en Jan Smit.

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag