De start van het Formule 1 seizoen 2022

Omdat half December vorig jaar het seizoen 2021 eindigde, hoefden wij als fans minder lang te wachten op de eerste Formule 1 race van 2022. Want op 20 Maart werd de Grand Prix van Bahrein verreden, op het Bahrain International Circuit 🇧🇭

De oplettenden zal het wellicht zijn opgevallen tijdens de wintertests, dat alle teams met een nieuwe generatie bolides reden 🏎 Eigenlijk zou de F1 er afgelopen jaar al mee rijden, maar dat werd uitgesteld vanwege Covid-19. Minder vieze lucht genereerde de nieuwe wagens, waardoor die elkaar beter konden volgen en het spannende gevechten op het circuit kon worden.

Van de aerodynamica werd een deel verplaatst, naar de onderkant van de auto’s. Ground Effect werd dat genoemd. De bolides zogen zichzelf naar het asfalt, in plaats van dat de spoilers de wagen naar de grond drukte.

De velgen van de bolides waren gegroeid va 13 naar 18 inch. Anders werden de banden daardoor en moesten bovendien minder gevoelig zijn voor de verschillen van temperatuur. Veel veiliger waren de auto’s dan hiervoor. Zowel de zijkant als de neus, konden veel meer krachten verwerken. Minder onderdelen ging de wagen loslaten, bij een incidentje.

Doordat vorig seizoen de Belgische GP chaotisch verliep door het zeer slechte weer, werd een aanpassing gedaan voor wedstrijden die niet voltooid konden worden door een aangepaste puntenstelling.

  • Geen punten konden er verdiend worden, als er minder dan twee rondes waren verreden onder een groene vlag
  • Meer dan twee ronden werden verreden, maar minder dan 25% was afgelegd. De Top 5 kreeg deze punten: 6, 4, 3, 2, 1.
  • Als er tussen 25% en 50% van de wedstrijd was afgelegd, kreeg de top 9 punten: 13, 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2, 1.
  • De Top 10 kreeg punten als de race tussen 50% en 75% was voltooid: 19, 14, 12, 9, 8, 6, 5, 3, 2, 1.
  • Normale punten werden er toegerekend voor de top 10, als er meer dan 75% was afgelegd in de race: 25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2, 1.

Zhou de allereerste Chinese coureur in de Formule 1, comeback voor Albon, Magnussen en Hülkenberg

Slechts één Rookie ging in Bahrein zijn debuut maken in de F1. Dat werd Guanyu Zhou, die de eerste Chinese rijder ooit is in de Formule 1 🇨🇳 Hij ging debuteren bij Alfa Romeo en koos #24 als startnummer. De Chinees werd teamgenoot van Valtteri Bottas.

Een andere Aziaat maakte z’n comeback, namelijk Alexander Albon 🇹🇭 Na vorig jaar in 2021 niet te hebben gereden, ging hij terugkeren in deze sport. De Thai ging racen bij Williams, waar hij herenigd werd met Nicholas Latifi, doordat zij eerder teamgenoten waren geweest in de Formule 2.

Voor aanvang van de tweede testweek in de F1, werd onverwachts aangekondigd dat Kevin Magnussen weer ging terugkeren 🇩🇰 De Deen deed dat bij Haas. Daar nam hij de plek over van Nikita Mazepin, omdat de Rus zijn stoeltje kwijt was omdat Rusland in oorlog was met Oekraïne 😮

Sebastian Vettel zou eigenlijk gaan rijden in Bahrein. Maar op donderdag 17 Maart werd bekend gemaakt, dat de Duitser positief was getest op Corona 🦠 Omdat hij in quarantaine moest en de openingsrace ging missen, verving Nico Hülkenberg hem bij Aston Martin 🇩🇪 Het werd voor Hülkenberg z’n eerste wedstrijd sinds de Eifel GP van 2020.

Gasly steunt Oekraïne met een speciale helm

De Formule 1 stond ook stil, met de oorlog die gaande was tussen Rusland en Oekraïne. Pierre Gasly had een speciale hoofddeksel met de kleuren blauw en geel van de Oekraïnse vlag 🇺🇦 Bovenaan stonden de woorden NO TO WAR. De Fransman liet op zijn Twitter weten dat het was voor vrede, solidariteit en voor het land Oekraïne zelf 💙💛

Al eind Januari had Max Verstappen zijn nieuwe helm getoond voor 2022. Hij werd het seizoen ervoor de eerste Nederlander, die kampioen werd in de Formule 1. Zelf had Verstappen gekozen om met nummer 1️⃣ te gaan racen, die zowel op z’n Red Bull auto als hoofddeksel stond. Voor het eerst sinds 2014 is het getal 1 weer te zien, toen was het Sebastian Vettel die voor het laatst dat nummer had gebruikt. De Nederlander had nu meer goud staan op zijn helm.

Leclerc en Sainz bezorgen Ferrari, een uitstekende start

Zondag 20 Maart 2022 was de dag, dat de eerste F1-wedstrijd van het seizoen gereden ging worden. Een dag eerder trainde Charles Leclerc zich naar pole-position, waarbij de Monegask op plek 1 ging beginnen in de race. Max Verstappen ging als tweede starten, in z’n eerste GP als wereldkampioen.

Om 16:00 Nederlandse tijd, toen het in Bahrein op dat moment 18:00 was, begon de wedstrijd. Prima kwam Leclerc weg vanaf de eerste plaats. Minder goed was dat voor Valtteri Bottas in z’n eerste wedstrijd voor Alfa Romeo, doordat de Fin aardig terug viel naar achteren.

Al snel kwam herintreder Kevin Magnussen in gevecht met Lewis Hamilton, door vijfde te liggen in de openingsronde. Sergio Pérez reed achter de Deen en had George Russell achter zich aan, na twee plekken te hebben verloren.

Esteban Ocon had Mick Schumacher aangetikt, waardoor de Duitser een spin maakte van 360 graden en toch nog verder kon gaan. De Fransman kreeg hiervoor een tijdstraf van 5 seconden uitgedeeld. Pérez had ondertussen zowel Magnussen als Hamilton ingehaald.

De 17e ronde was ingegaan en Verstappen was voorbij gegaan bij Leclerc voor de leiding.

Lang kon Max er niet van genieten, want Charles pakte in de vierde bocht de eerste plek weer terug. Het duel ging nog wel eventjes verder.

Want daarna ronde 18 en 19 was de Nederlander opnieuw eerste, na een inhaalactie bij de Monegask. Bij de laatstgenoemde gebeurtenis, remde Verstappen laat en lag Leclerc weer op kop. Een mooi gevecht was het om te zien, tussen deze twee jonkies 😃

Pas laat was de eerste uitvaller in de Grand Prix. Pierre Gasly moest uitvallen, doordat zijn Alpha Tauri vlam vatte in de 46e ronde 🔥 Eerst werd het een virtual Safety Car en daarna de echte SC.

De herstart van de race was er, met nog zeven ronden te gaan. Al een behoorlijk gat sloeg Charles Leclerc naar de rest. Helaas lag Max Verstappen er uit in ronde 54 😧 De regerend kampioen had te maken met diverse technische problemen en viel uit in de pits 😔 Maar nog erger werd het voor de renstal van Red Bull, toen Sergio Pérez in de laatste ronde spinde en het einde niet haalde 😱

Slechts één winnaar kon er zijn van de eerste wedstrijd van 2022, in dit nieuwe tijdperk van de vernieuwde generatie bolides. De winst ging naar Charles Leclerc 🏆🇲🇨🎊 Carlos Sainz werd tweede, waardoor het een 1-2 voor Ferrari werd 🇮🇹🥇🥈 Een geweldig begin was dat voor de Italiaanse renstal 🎉🎆 Onverwachts behaalde Lewis Hamilton een podium, door derde te worden 🥉🇬🇧

Kevin Magnussen bezorgde zichzelf een geweldige terugkeer in de Formule 1, door knap als 5e te eindigen 💪🏻 Zo bezorgde hij Haas eindelijk weer eens punten, nadat het Amerikaanse team vorig jaar puntloos eindigden bij de constructeurs.

Guanyu Zhou werd de eerste Chinees die punten scoorde in de F1. Hij werd namelijk tiende in z’n debuut als Formule 1 coureur 👍🏻🎇 Charles Leclerc ging als leider in het klassement afreizen naar Djedda en Ferrari ging naar Saoudi-Arabië vertrekken als de leidende constructeur 🏆🏆

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag