Bezochte Oorlogsmuseums

Of je nu jong of oud bent. Het is belangrijk om te weten dat ons eigen land de Eerste en Tweede Wereldoorlog heeft overleefd, wat verteld kan worden van generatie tot generatie.

In deze blog vertel ik, welke oorlogsmuseums ikzelf met mijn Pa heb bezocht omdat wij allebei veel interesse hebben over dit belangrijke onderwerp.

Van de Eerste Wereldoorlog weet ikzelf, er iets minder van. Die vond plaats van 28 Juli 1914 tot 11 November 1918.

Door verhalen van m’n vader en moeder, ben ik er achter gekomen dat de opa’s en oma’s van hen dat wel hebben meegemaakt.

Toch zijn hier in het land ook enkelen oorlogsmuseums verdwenen, zoals in het Gelderse dorp Harskamp dat ik in 2010 nog had bezocht.

Met deze blog hoop ik jullie inspiratie te geven, om onderstaande musea’s wellicht eens een keer te bezoeken met je grootouders, pappa en mamma kinderen of andere bekenden.

Het Vrijheidsmuseum, Groesbeek

Net buiten het dorp Groesbeek, ligt Het Vrijheidsmuseum. Het vertelt over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, in Duitsland en Nederland van 1944-1945.

In September 2019 bezocht ik het met mijn vader, waarbij wij op de heenreis naar Groesbeek zelfs een klein stukje door Duitsland reden, doordat de navigatie ons zo stuurde.

Eerst ging het museum door het leven als Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945. Sinds 1 September 2019 is de naam veranderd naar Het Vrijheidsmuseum.

Compleet nieuw is het gebouw sindsdien. Het gebouw heeft aan de buitenkant een vorm van een parachute, dat een verwijzing was naar een herinnering.

De hint naar de parachute was vanwege een dropping van duizenden Amerikaanse parachutisten, die geland waren op de terreinen langs de Wylerbaan en Klein Amerika in Groesbeek.

Dat was gebeurd tijdens Operatie Market Garden, op 17 September 1944 en het Rijnlandoffensief op 8 Februari 1945.

Daarna was ik met hem, ook langs het Groesbeek Canadian War Cementery geweest. Het ligt ten Noorden van Groesbeek. Het is een begraafplaats waar 2619 militairen rusten, die gesneuveld waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vooral veel Canadezen liggen er begraven.

Jaarlijks houden militairen op deze plek een herdenking omdat het langs de route bij de Zevenheuvelenweg ligt, de vaste looproute van de Nijmeegse Vierdaagse op de derde dag.

Nationaal Militair Museum, Soest

In Soesterberg ligt het Nationaal Militair Museum.

Ons bezoek vond plaats in Mei 2018. Zelf waren in het museum er meer dan 30.000 objecten.

Op 11 December 2014 werd dit musea geopend.

Aandacht wordt er besteed, aan de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in het verleden, heden en toekomst.

Collecties zijn er in het museum van de land en luchtmacht, die afkomstig waren uit het Legermuseum in Delft en het Militaire Luchtvaartmuseum in Soesterberg. Tijdens oorlogen werden de voertuigen ingezet, die te bezichtigen waren.

Pal naast het museum, ligt voormalig Vliegbasis Soesterberg.

Door bezuinigingen van defensie, is de basis sinds November 2008 opgeheven en gesloten.

Enkele kleine en grote vliegtuigen waren er te zien, die mijn vader en ik zagen staan.

Op de foto sta ikzelf naast een kleine vliegtuig, van de Amerikaanse Luchtmacht. Ook binnen waren vliegtuigen en straaljagers te zien.

Oorlogsmuseum Overloon, Overloon

In de Noord-Brabantse plaats Overloon in de gemeente Boxmeer, zit Oorlogsmuseum Overloon.

Ik bracht hier met m’n ouders een bezoek in September 2017, omdat wij drieën op vakantie waren in Zuid-Limburg.

En vanaf de camping in Gulpen was het minder ver rijden er heen, in plaats vanaf onze woonplaats in Reeuwijk.

ZeIf vond in Overloon van 30 September tot 18 Oktober 1944, er De Slag om Overloon plaats.

De enige tankslag vond zelf plaats op Nederlands grondgebied, tijdens de geallieerde bevrijdingsoperaties.

Amerikaanse, Britse en Duitser troepen, namen hier deel aan. Op de hier onderstaande foto, is een enorm groot voertuig te zien. Namelijk de LARC-60. Een amfibievoertuig van het Amerikaanse leger. 60 ton woog hij, 19.0 meter lang, 8,1 meter breed en 6,1 meter hoog.

Omdat het een amfibievoertuig was, kon het naast land ook door het water rijden. In 1967 werd dit voertuig gebruikt tijdens de Vietnamoorlog.

Mochten jullie weten welk oorlogsmuseum er hier in Nederland of wellicht in het buitenland een keer bezocht zou moeten worden, laat het weten in de reacties en wie weet ga ik dat genoemde museum wel bezoeken.

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag