Liefhebber van Bier

Het onderwerp van deze blog gaat over Bier, dat wellicht voor velen inclusief ikzelf, zijn/haar favoriete drank is.

Bij een borrel of een etentje drink ik het. Liefhebber ben ik geworden, omdat het mij altijd aantrekt en ik er van geniet.

Bier is een licht alcoholische en koolzuurhoudende drank, wat gemaakt is met water, mout, kruiden, hop en/of extracten, dat nodig is voor de smaak en houdbaarheid.

Vele merken en soorten bestaan er, uit verschillenden landen en regio’s.

Toen ik vorig jaar op vakantie ging met mijn woning naar België, hadden we de Abdij Notre-Dame d’Orval bezocht in Florenville.

Geleerd hadden wij tijdens ons bezoek, dat het daar ging om de geschiedenis, het geestelijke leven en de trappistenbier/kaas.

Het Orval bier zelf, had ik met enkelen gedronken in A la nouvelle Hostellerie d’Orval. Tijdens de borrel daar kregen we een plankje met kazen, worsten en andere lekkernijen. Een leuke ervaring vond ik het om daar bier te hebben gedronken uit dat eigen land, terwijl je daar op dat moment er zelf bent.

Petrus is mijn 1e doopnaam. Vernoemd naar het Bijbelboek en de discipel Petrus. Van mijn familie kreeg ik eind vorig jaar voor mijn 26e verjaardag, een sixpack pakket van dat merk als cadeau.

De allereerste daarvan die ik nam, was Rood Bruin. Een lekkere zacht-zure smaak had het, dankzij een mengsel van 33% Petrus Aged Pale en 67% jong bruin bier.

Bijzonder was het om dit te hebben gedronken, terwijl ikzelf ook deze naam heb. Al na mijn eerste biertje hiervan, vind ik het lekker bier.

Leuk is het om door de jaren heen bekende en nieuwe biertjes proberen te proeven, want dat hoort als liefhebber.

Gerardus Kloosterbier Blond krat 4x6x0,30L | De Klok Dranken

Gerardus is mijn tweede doopnaam. Vernoemd naar mijn vader.

Door de Gulpener Bierbrouwerij wordt het gebrouwen.

De oorsprong vond plaats bij het Remptoristenklooster in Wittem, die zelf tot 1952 een brouwerij had.

De smaken Blond en Dubbel zijn erg lekker om te drinken. Ik heb de Tripel en andere smaken er van, nog niet geproefd.

Dit merk komt en hoort bij Gulpener Bier.

Het was leuk dat zowel ikzelf als mijn vader een keer een Gerardus biertje aan het drinken waren, vanwege dezelfde naam die wij allebei hebben.

Toen ik in September 2014 op vakantie was op een camping in Gulpen, ging ik met mijn ouders de Gulpener Bierbrouwerij bezoeken.

Op een kleine loopafstand van de camping, gingen we er heen. Het bevond zich in het centrum van Gulpen.

In het gebouw kregen wij een inleiding over het ontstaan van de brouwerij. Ook ondergingen we daar een smaaktest, waarbij wij moesten noteren welke ingrediënten er te proeven waren.

Want ik heb sindsdien geleerd dat het bij bier gaat, om kijken, ruiken en proeven. Daarna kregen we aan de overkant, bij de brouwerij een rondleiding. Als afsluiter gingen wij een biertje nemen, in het gebouw waar we begonnen waren.

Drie jaar later in September 2017, was ik opnieuw op vakantie bij dezelfde camping in Gulpen. En ook toen ging ik een bierbrouwerij bezoeken met mijn vader, namelijk van Brand Bier in Wijlre.

Vernoemd is de brouwerij naar Frederik Edmond Brand, toen hij het brouwhuis in 1871 kocht. Sindsdien heet het Brand Bierbrouwerij.

Veel kwamen wij te weten tijdens de rondleiding.

Na afloop gingen mijn vader en ik samen in het proeflokaal een lekker Brand biertje nemen, hij de UP en ik de IPA.

Doordat ik de brouwerij van Brand Bier heb bezocht, is dat merk mijn favoriete bier geworden.

Lezers/volgers, ik heb 2 vragen aan jullie.

Wat is volgens jullie de moeite waard, om een keer een merk biertje te gaan proberen?

En wat is een leuk Biercafé in Nederland, waarbij je met elkaar bier kunt drinken en lekkere biertjes heb? Mochten jullie dat weten, laat dan gerust een reactie achter onder bij deze blog of in de comments bij de link van dit verhaal die ik op Facebook deel.

Gepubliceerd door peterformule1mol

Blogger op Wordpress sinds 28-3-2020.

27 gedachten over “Liefhebber van Bier

 1. Leuk en leerzaam geschreven. Je moet ook eens een bezoekje aan de Goudse Bunniks bierbrouwerij brengen. En natuurlijk Brouwerij De Molen in Bodegraven of Texelse bierbrouwerij. Verder is de Jopenkerk in Haarlem leuk om eens te bezoeken. Veel Jopenbieren van het vat.

  Geliked door 1 persoon

  1. Bedankt Frank, voor je tips over bier brouwerijen, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Ik zal het onthouden. Dank ook voor je uitnodiging op Facebook, om lid te worden van de besloten groep Bier Liefhebbers, ben er zojuist lid van geworden.

   Like

 2. Wat Frank ook al zei. De Jopenkerk in Haarlem is zeker een bezoekje waard. En de Jopen biertjes dan uiteraard een goede gelegenheid om te proeven. Zijn ook heel lekkere biertjes.
  Verder een heel leuk stukje wat je heb geschreven.

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoor ik van vele mensen Nienke. Lijkt mij ook leuk om een keer te gaan doen. Ben alleen in Haarlem nooit verder gekomen dan een overstap van het treinstation, naar Zandvoort en terug naar Voorhout. Dank voor je tip.

   Like

 3. Handig voor de liefhebbers van bier! Op je 2 vragen moet ik de antwoorden verschuldigd blijven, want ik ben helaas geen bierdrinker en heb er dus ook niet zoveel verstand van 😉

  Like

 4. Leuke blog om te lezen! Ik drink zelf geen alcohol, maar mijn man wel. Als ik mijn omgeving moet geloven zijn de biertjes van Brouwerij de Hemel uit Nijmegen een echte aanrader

  Geliked door 1 persoon

  1. Jouw idee Dewi, heb ik ook in gedachten om een keer te gaan doen. Een vriend van mij, heeft ook jaren geleden, een keer die brouwerij bezocht. Wellicht ga ik het een keer doen, als ik weer op vakantie ben in Limburg.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: